Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Wie ook tijdens koude winterdagen wil genieten van een warme vloer, weet wat hij moet doen: goed isoleren. Bovendien krijgt vocht dankzij vloerverwarming geen enkele kans én moet je minder stoken. Dat resulteert in een lagere energiefactuur. Je woning wordt dus alleen maar duurzamer en aangenamer van een degelijke vloerisolatie. Klinkt goed, toch?

Maar je vraagt je misschien af of jouw betonvloer of zoldervloer in aanmerking komen. En welke kosten er aan de isolatie verbonden zijn. Het is en blijft namelijk een investering. Wij geven antwoorden!

Informatie over vloerisolatie, voor jou op een rij

Vergelijk ook deze isolatiemethodes

Spouwmuurisolatie | Dakisolatie

Voordelen van vloerisolatie

vloerisolatieEr zijn heel wat voordelen verbonden aan vloerisolatie.

  • Een warm nest: een kruipkelder heeft een gemiddelde temperatuur van 12°C. Wie geen vloerisolatie heeft in huis, verliest hier veel warmte aan doordat deze afstraalt naar de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt de warmte naar boven weerkaatste en gaat die niet verloren.
  • Besparen op de energiefactuur: je moet minder stoken en dat resulteert in een lagere energiefactuur.
  • Comfortabel: het is een kleine relatief ingreep met een groot effect. Zo krijgt vocht geen enkele kans in jouw woning. Gedaan met vieze luchtjes en koude voeten. Het huis zal altijd lekker warm aanvoelen.De gemiddelde temperatuur van een ruimte stijgt met wel 4°C dankzij de isolatie van de vloer. En zelfs in de winter kan je op blote tenen rondlopen.
  • In de zomer voelt de ondergrond lekker fris aan. Ook dat vertaalt zich naar een lagere energiefactuur, omdat je minder moet verbruiken aan bijvoorbeeld airconditioning.
  • De waarde van je woning stijgt omdat de investering te zien is in het energielabel van je woning.
  • Milieuvriendelijk.
  • Op een dag kan het geplaatst worden. Je zal weinig last hebben van geluidhinder.

Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden

Wie het heeft over voordelen, moet ook de nadelen durven benoemen. Overigens wordt dan vooral de prijs aangewezen. Vloerisolatie is een investering die zichzelf binnen de 7 à 10 jaar terugbetaalt. De initiële prijs is hoog. Reken gemiddeld op zo’n €1.900,-, maar vergeet niet dat er een vloerisolatiepremie bestaat.

Een bijkomend iets dat nadelig kan zijn, is het leidingwerk in jouw kruipkelder. Soms moet dit verplaatst worden en dat kan problematisch zijn. Toch is dit niet onoverkomelijk. Ga in zee met de juiste vakmannen en zij lossen dit probleem voor jou op.

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerisolatie?

Een niet-geïsoleerde ondergrond koelt snel af. Dat is koud en onaangenaam. Vocht van de kruipkelder kan zo trouwens gemakkelijk naar boven trekken en problemen veroorzaken. Daarom is betonvloer isolatie en het isoleren van een houten vloer belangrijk. Dit houdt de koude echt tegen. Ook tussen verdiepingen kan er isolatie geplaatst worden.


betonvloer isoleren

Betonvloer isoleren

Een betonvloer boven de kruipkelder kan snel afkoelen. Dit is zeker het geval wanneer er geen isolatie op de zandbedding werd geplaatst. Vervelend maar gelukkig makkelijk te verhelpen. Welke isolatie het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Indien de betonvloer nog gestort moet worden, is het verstandig de isolatie ook meteen te realiseren. Je moet onder de dikke laag beton PE-folie en isolatiemateriaal plaatsen. Eventueel kan je ook boven de betonlaag nog een dun laagje isolatiemateriaal leggen, dit zal dan onder de vloerverwarming komen. Ligt de betonvloer er al? Dan kan je die na-isoleren.


Kruipkelder / kelder isoleren

De kruipkelder is vaak de oorzaak van vochtproblemen omdat het er doorgaans koud en vochtig is. Indien het plafond van de kruipruimte niet goed geïsoleerd werd, kan het vocht makkelijk naar boven trekken. Op lange termijn kan dit voor schimmels en bijgevolg gezondheidsklachten zorgen.

De manier van isolatie van de kruipruimte is afhankelijk van de conditie ervan. Er zijn verschillende opties: vloerisolatieplaten, isolatieschuim of -dekens. Meestal werkt men in dit geval met XPS, PUR, PIR en EPS. Het materiaal moet vooral goed tegen vocht kunnen.



houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren

Een niet-geïsoleerde houten vloer is niet aangenaam. Je zal meer geluidsoverlast en warmteverlies hebben. Herkenbaar? Met het juiste isolatiemateriaal kan je ook een houten vloer isoleren. Denk maar aan steenwol, glaswol en houtvezel. Dit zijn allemaal open materialen, en dat is belangrijk omdat hout anders gaat schimmelen. Voor deze isolatie werk je best tussen de balken. Meer over contact- en luchtisolatie op Wtcb.be.


plafond isoleren

Plafond isoleren

Door je plafond te isoleren houd je heel wat meer warmte binnen. Het is een eenvoudige oplossing die een waarneembaar effect heeft. Of het nu gaat over het plafond van de garage, zolder of kruipkelder, het is altijd een goede investering. Afhankelijk van de ruimte gebruik je best specifiek isolatiemateriaal.



verdiepingsvloer isoleren

Verdiepingsvloer isoleren

Een goed geïsoleerde verdiepingsvloer brengt heel wat wooncomfort met zich mee. Bij een houten vloerconstructie zal het materiaal aangebracht worden tussen de balken. Zo kan het hout goed ademen en is er geen risico op vochtproblemen zoals schimmels. Tussen de balken is er altijd voldoende ruimte voor een dikke laag isolatie. Indien de verdiepingsvloer er al ligt, kan men ook na-isoleren. Er worden dan op verschillende plaatsen in de vloer gaten geboord, waarlangs het isolatiemateriaal wordt ingeblazen.


zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Een zoldervloer isoleren is verstandig, want zo blijft ook de warmte in de ruimte eronder bewaard. De manier waarop het precies gebeurt, is afhankelijk van de constructie van de zolder. Heb jij een houten zoldervloer? Dan isoleer je best met glaswol of rotswol. Voor een betonvloer ben je dan weer beter af met isolatieplaten. Indien de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte, kan de isolatie van de zoldervloer ook simpelweg bovenop de vloerafwerking geplaatst worden.

Populaire isolatiematerialen voor vloerisolatie

Er bestaan verschillende isolatiematerialen. Elk hebben ze hun eigenschappen, voor- en nadelen, en prijs. Afhankelijk van welke ruimte jij onder handen wilt nemen, kies je best voor het ene of het andere materiaal. We geven een woordje uitleg bij de meest gebruikte materialen, PUR, isolatieplaten, cellenglas, minerale wol, houtwol, isolatiechape en isolatieparels.


gespoten pur vloerisolatie

Gespoten PUR

PUR staat voor polyurethaan. Dit isolatiemateriaal is handig. Het heeft een goede afdichting en kan dus in de kleinste kiertjes gebruikt worden om te isoleren. Het resultaat zal er altijd mooi en gaaf uitzien. Gespoten PUR haalt de beste lambda-waarde. Dat betekent dat het goed isoleert. Bovendien kan het snel geplaatst worden. Die voordelen, daar betaal je een hogere prijs voor. PUR kan je niet zelf spuiten waardoor je ook afhankelijk bent van vakmannen.


vloerisolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn gemaakt uit EPS (geëxpandeerd polystyreen). Het is een uitstekend materiaal om de vloer te isoleren. Deze platen zijn eenvoudig te verplaatsen en houden de warmte goed gevangen. Je moet bevestigen op een effen grond, ze zijn drukbestendig. Dat zorgt ervoor dat de vloer niet zal inzakken of scheuren.


isolatiechape

Isolatiechape

Isolatiechape is een woord waar je wellicht al van hebt gehoord, maar wat betekent het precies? Dit is isolerend beton. Het bestaat uit cement en een isolerend materiaal gemaakt van polystyreen korrels of PUR-granulaten. Isolatiechape is een aanvulling of soms alternatief voor traditionele vloerisolatie. Het weegt minder dan gewone chape, houdt warmte goed vast en heeft een geluiddempend effect.


isolatieparels

Isolatieparels

Isolatieparels zijn geschikt voor het isoleren van de kruipruimte. Deze parels worden gemaakt van polystyreen, beter bekend als isomo of piepschuim. Het is heel fijn materiaal waardoor het prima werkt voor lage ruimtes. Zelfs de kleinste hoekjes kan je met isolatieparels bereiken en isoleren. Het is licht qua gewicht, vochtbestendig en zeer duurzaam.



vloer isoleren

Minerale wol / houtwol

Isoleren met minerale wol is een ecologisch verantwoorde keuze. Het bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol), steen (steenwol) of samengeperst hout (houtwol). Het is een populair isolatiemateriaal omdat het goedkoop is, milieuvriendelijk en handig in de praktijk. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, werkt geluidsisolerend, en is brandveilig. Interessant voor budgettaire en akoestische redenen.


vloerisolatie plaatsen

Cellenglas

Cellenglas, ook wel foamglas of schuimglas genoemd, is een anorganisch isolatiemateriaal. Het bestaat uit gerecycleerd glas (68%) en andere grondstoffen zoals ijzeroxide, mangaanoxide, natriumsulfaat en veldspaat. Cellenglas is ideaal materiaal om de kruipkelder te isoleren aangezien het goed tegen vocht kan. Schimmels en ongedierte krijgen geen kans. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor platte daken en gevels.

Op welke isolatiewaarden moet je letten?

In de zoektocht naar het geschikte isolatiemateriaal voor jouw betonvloer, zoldervloer of kelder, is het belangrijk te weten op wat je precies moet letten. Er is heel wat op de markt en bepaalde isolatiewaarden wijzen je de weg.

De lambda-waarde

Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK en zegt iets over de mate waarin het materiaal warmte geleid. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt en hoe minder goed het bijgevolg isoleert. Let dus op dit getal en kies liefst materiaal met een lage lambda-waarde. Meer uitleg over de lambda-waarde vind je hier.

De R-waarde

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van isolatiemateriaal aan. Dit getal is belangrijk bij dubbelglas, muren, vloeren en daken. Het wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en dus hoe beter het materiaal isoleert.

De U-waarde

Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Het geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen binnen en buiten dat 1°C bedraagt. De U staat symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. Klinkt abstract, maar de regel luidt: hoe lager de U-waarde, des te beter isolerend het materiaal is.

Een bestaande vloer na-isoleren

Vandaag wordt een huis goed geïsoleerd en zijn we gebonden aan heel wat regels. Vroeger was dat niet zo. Het kan dus goed zijn dat jij jouw huis wil na-isoleren. Dit kan bij zowel een betonvloer als zoldervloer, maar is niet altijd even evident. Raadpleeg best een vakman in de buurt; hij/zij kan je bijstaan in het hele proces.

Na-isoleren gebeurt langs de boven- en onderkant. Via de onderkant is het gemakkelijkste, hiervoor moet de vloer niet worden opengebroken. Dit is echter niet altijd mogelijk. Bij huizen zonder (kruip)kelder moet je langs de bovenkant na-isoleren.

Akoestische vloerisolatie

Zoals de naam het al zegt, dient een akoestische vloerisolatie voor het verminderen van geluidsoverlast. Hoor jij alles wat er op een ander verdieping gebeurt? Een goede akoestische vloerisolatie is aangenaam en kan gerust tussen twee verdiepingen gelegd worden. Men installeert een zwevende vloer waarbij de betonlaag en chape van elkaar losgekoppeld worden. Je kan werken met isolatieplaten, PUR, isolatiechape enzovoort.

Wat is de vloerisolatie prijs (per m²) in ?

Vloerisolatie is een investering die zichzelf terugbetaalt, maar hoe dan ook moet je kosten maken. Om te weten op welk budget je precies moet richten, geven we hier de prijs per isolatiemateriaal, per vierkante meter mee.

Soort isolatiemateriaal (Richt)prijs per m²
Isolatieplaten €20,- à €25,-
Gespoten PUR €30,- à €35,-
Isolatiechape €30,- à €35,-
Minerale wol €20,- à €25,-
Cellenglas €25,- à €30,-

Zijn er premies voor vloerisolatie in ?

Ja, die bestaan. Er is een premie vloerisolatie of kelderisolatie waarvoor je in aanmerking kan komen. Het gaat hier over €6,- per vierkante meter geïsoleerde vloer dat vergoed wordt. Dit kan de prijs al heel wat drukken. Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Dit zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Indien jij een beschermde afnemer bent, ontvang je €9,- per m² geïsoleerd oppervlakte. Lees meer over de premies op: www.vlaanderen.be. Op de website www.premiezoeker.be kan je per stad/gemeente de premie bekijken.