Spouwmuurisolatie

Heb jij wel eens over spouwmuurisolatie nagedacht? Isoleren is tegenwoordig de heilige graal. Met een goede isolatie bespaar je niet alleen het milieu, maar ook op je eigen energiefactuur. Interessant! Spouwmuurisolatie is daarbij van groot belang.

De ruimte tussen twee muren kan je isoleren. Op die manier wordt de warmte in een kamer beter bewaard. Met andere woorden: je moet minder stoken om je woning warm te houden. We hebben het dan over spouwisolatie. De ruimte tussen binnen- en buitenmuren wordt opgevuld. Een spouwmuur wordt ook gewoon een spouw genoemd. Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie, dan wil je wellicht weten wat prijs van isoleren is, en of er premies zijn om de kosten te drukken. Wij geven antwoorden!

Informatie over spouwmuurisolatie, voor jou op een rij

Vergelijk ook deze isolatiemethodes

Vloerisolatie | Dakisolatie

Voordelen van spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatieGoed isoleren wordt steeds meer de norm. En dat is niet voor niets zo. Het heeft een gunstig effect op het milieu, de waarde van je huis, en zelfs je portemonnee. Door je spouwmuur te laten isoleren, bespaar je op de maandelijkse energiekosten omdat je minder moet verwarmen. De warmte blijft langer bewaard in huis en er is minder kans op vochtproblemen.

Spouwmuurisolatie is een eenvoudig klusje dat in één dag geklaard kan worden via kleine gaatjes in de voegen. Je ziet er achteraf helemaal niets van op de muur of gevel. Natuurlijk, je zal kosten moeten maken. Spouwmuurisolatie is niet gratis, maar de gemiddelde terugverdientijd is vier jaar.

Resumé:

  • Terugverdientijd van 4 jaar en hoog rendement
  • Bijna altijd in 1 dag geplaatst
  • Minder kans op vochtproblemen
  • Lagere energiefactuur

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Bij oude huizen is deze vaak niet of onvoldoende geïsoleerd. Dat zorgt voor problemen: warmte verdwijnt snel uit je huis en er kunnen vochtproblemen ontstaan condensatie. Spouwisolatie behoedt je hiervoor. Daarenboven zijn er nog interessante voordelen verbonden aan het isoleren van jouw muren: energiekosten dalen en het is milieuvriendelijker. In sommige gevallen wordt er wel tot 30% energie bespaard! Dat is niet min en zorgt ervoor dat er een goede terugverdientijd is. Een degelijke spouwmuurisolatie betaalt zichzelf namelijk.

Hoe weet je of jouw woning spouwmuren heeft?

Niet zeker of jouw huis voorzien is van spouwmuurisolatie? Geen probleem. Dit kan je herkennen aan de muren zelf. Kijk eens naar de dikte. Zijn de muren meer dan vierentwintig centimeter dik, dan mag je ervan uitgaan dat het spouwmuren zijn. Indien je toch nog twijfelt, kan je altijd een klein gaatje in de stenen boren. Schiet de boor door? Dan heb je een spouwmuur. Deze moet minstens 5 cm breed zijn vanbinnen. Je kan de spouw nameten. Verminder de dikte van de gevelsteen met dit getal en je weet hoe breed de spouwmuur is. Ga je liever niet aan de slag met een boor, dan kan je een beroep doen op een vakman. Het gaat je wat meer kosten, maar je hebt zekerheid.

Ook het bouwjaar van de woning zegt veel over de isolatie. Huizen gebouwd voor 1920 werden niet voorzien van spouwmuurisolatie. Werd jouw huis gebouwd tussen 1920 en 1975, dan wordt het waarschijnlijker dat je wel spouwmuren hebt. Indien je twijfelt, kan je een isolatiebedrijf laten langskomen. Huizen gebouwd na 1975 zijn zo goed als zeker voorzien van spouwmuren, goed isoleren was toen reeds de norm. De kans wordt nog groter indien het huis na 1987 werd gebouwd. Indien je de bouwplannen niet hebt, zijn deze op te vragen bij de gemeente. Meer weten over de referentiedetails van spouwmuren? De WTCB heeft er een technische voorlichting over gemaakt – (zie hier).

Hoe wordt spouwmuurisolatie toegepast?

Isoleren lijkt een hoop werk, maar in werkelijkheid kan spouwmuurisolatie in slechts één dag geklaard worden. Men isoleert met verschillende soorten materiaal. Meestal zijn dit parels of vlokken, van bijvoorbeeld glaswol.

Om te beginnen moet de muur van buitenaf goed bereikbaar zijn voor de specialisten. Zij boren om de meter gaten in de gevel. De grote van de gaten is afhankelijk van welk isolatiemateriaal je zal gebruiken (23 millimeter voor glaswol en 16 millimeter voor EPS parels). Alle gaten worden voorzien van een speciaal mondstuk. Hier wordt een slang aan bevestigd waardoor de wolvlokken of parels in de spouw worden gepompt. Nadien worden de gaten opnieuw gevuld zodat er geen schade zichtbaar is.

Populaire isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Wie de spouw van zijn muren laat isoleren, kiest doorgaans voor wol. Dit is de goedkoopste oplossing, verzekert een goede kwaliteit en kan in één dag geklaard worden. Toch is het beter om alle isolatiematerialen onder de loep te nemen. Elk hebben ze hun eigenschappen en kenmerken, voor- en nadelen. Lees je alvast wat in over de verschillende soorten, maar laat je in de uiteindelijke keuze bijstaan door een ervaren vakman. We overlopen de belangrijkste: EPS parels, minerale wol, PUR, en glaswolvlokken.


eps parels spouwmuurisolatie

EPS parels

EPS parels zijn kleine piepschuimen bolletjes waarvan o.a. Isomo een grote leverancier is. Deze isolatieparels zijn klein en dus gemakkelijk te blazen in een smalle spouw. Het handige aan dit materiaal is dat het zo goed ademt. Met EPS parels ben je er zeker van dat er geen vochtproblemen ontstaan. Ze gaan wel tot 50 à 75 jaar mee. De kosten die je maakt, leveren een langetermijnoplossing op.


Glaswolvlokken

Glaswolvlokken zijn letterlijk vlokken gerecycled glas. Dit wordt vermalen en verwerkt zodat het in een spouw geblazen kan worden. Van dit materiaal bestaan er zowel vlokken, isolatiedekens als isolatieplaten. Ondanks dat de glasstukjes verwerkt zijn, hebben glaswolvlokken nood aan een bredere spouw dan EPS parels. Niet voor iedereen handig dus.pur spouwmuurisolatie

PUR

Als vul- en isolatiemateriaal voor naden en kieren, zoals in daken, is PUR geschikt. Zeker moeilijk bereikbare plaatsen, denk maar aan kelderplafonds vol leidingen, zijn hierbij geholpen. Voor het isoleren van een spouwmuur wordt PUR niet aangeraden. Het kan beginnen te stinken en is bovendien erg prijzig.


spouwmuur isoleren

Minerale wol

Dit materiaal wordt gesponnen uit glas en steen. Minerale wol is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor binnenmuren, buitenmuren en dakisolatie. Het is duurzaam; er zijn geen chemische bestanddelen nodig om het te vervaardigen.

Op welke isolatiewaarden moet je letten?

In de zoektocht naar het geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuren is het belangrijk te weten op wat je precies moet letten. Er is heel wat op de markt en bepaalde isolatiewaarden wijzen je de weg.

De lambda-waarde

Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK en zegt iets over de mate waarin het materiaal warmte geleid. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt en hoe minder goed het bijgevolg isoleert. Let dus op dit getal en kies liefst materiaal met een lage lambda-waarde. Meer uitleg over de lambda-waarde vind je hier.

De R-waarde

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van isolatiemateriaal aan. Dit getal is belangrijk bij dubbelglas, muren, vloeren en daken. Het wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en dus hoe beter het materiaal isoleert.

De U-waarde

Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Het geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen binnen en buiten dat 1°C bedraagt. De U staat symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. Klinkt abstract, maar de regel luidt: hoe lager de U-waarde, des te beter isolerend het materiaal is.

De spouwmuur na-isoleren

spouwmuur na isolerenMuurisolatie is belangrijk om de energiekosten te drukken en te kunnen genieten van een comfortabel binnenhuisklimaat. Indien jouw woning geen spouwmuren heeft, kan je kiezen om te gaan na-isoleren. Ga om te beginnen voor de zekerheid na of de muren reeds geïsoleerd werden of niet (kijk naar de dikte van de muren en naar het bouwjaar van de woning, zie hierboven).

Spouwmuurisolatie wordt bij een na-isolatie langs buiten aangebracht. Er worden kleine gaten in de voegen gemaakt. Hierlangs wordt het isolatiemateriaal ingespoten. Na-isoleren heeft een groot voordeel: er komen geen breekwerken aan te pas.

Overweegt u na-isolatie het is altijd verstandig om meerdere prijzen van isolatiefirma’s naast elkaar neer te leggen en prijsvergelijk te doen.

Wat is de spouwmuurisolatie prijs (per m²) in ?

De terugverdientijd is afhankelijk van de initiële kosten. De prijs voor spouwisolatie is relatief hoog omwille van de hoge arbeidskosten (dit maakt 70% van de totale prijs uit). Het is daarom aangeraden om een vergelijking te maken tussen verschillende bedrijven. Dat kan eenvoudig door offertes op te vragen. Dit zijn de gemiddelde prijzen.

Soort isolatiemateriaal (Richt)prijs per m²
Minerale wol €20,- à €25,-
EPS parels €25,- à €30,-
PUR €30,- à €35,-

Zijn er premies voor spouwmuurisolatie in ?

Er bestaat zoiets als een spouwmuurisolatiepremie. Indien je hiervoor in aanmerking komt, ontvang je €5 premie per m² die je laat isoleren. Dit haalt de investeringskosten echt wel naar beneden. Bovendien zorgt de premie ervoor dat de terugverdientijd van je investering op amper vier jaar ligt. Dat is bijzonder snel. Voor zonnepanelen bijvoorbeeld, ligt de terugverdientijd op ongeveer zeven à tien jaar. Vergeet dus zeker niet te kijken naar deze interessante premie. Lees meer over de premies op: www.vlaanderen.be. Op de website www.premiezoeker.be kan je per stad/gemeente de premie bekijken.